Samlingslån utan säkerhet

Samlingslån utan säkerhet innebär att ett privatlån tecknas utan “pant”, dvs utan att använda exempelvis en bostad som säkerhet.

Samlingslånet används för att lösa samtliga eller de flesta av dina andra lån, krediter och avbetalningar.

Om du har ett samlingslån, istället för många mindre lån, får du lägre kostnad per månad samt bättre ekonomi.

Samlingslån utan säkerhet

När passar samlingslån utan säkerhet?

 • Du har ingen säkerhet som ex hus eller lägenhet som kan belånas
 • Du har flera smålån, krediter, delbetalningar
 • Du vill ha lägre månadskostnad och bättre ekonomi

När ska du inte ta ett samlingslån?

 • Om du har eller kan ta ett bolån så är det nästan alltid bättre villkor på denna typ av lån, men det finns undantag, inte ofta men ibland kan det hända, läs gärna: Samlingslån, eller utöka bolånet?

Vad innebär låneformen?

Samlingslån utan säkerhet innebär att ett privatlån tecknas till summa som motsvarar dina nuvarande lån, krediter, avbetalningar med mera. Någon säkerhet i bostad behövs alltså inte för att lånet ska kunna tecknas.

Det nya lånet används för att lösa alla dessa mindre lån vilket resulterar i ett enda samlingslån – istället för många olika lån och krediter.

I och med att samlingslånet generellt har lägre ränta och längre amorteringstid kan månadskostnaden minskas en hel del, har man tidigare flera dyra krediter är det inte alls ovanligt att totalkostnaden (så kallad kapitalkostnad) även den blir mindre med ett samlingslån.

Fördelarna är:

 • Få lägre ränta än på smålånen
 • Lägre månadskostnad
 • Enklare överblick över dina skulder

Vilket samlingslån passar dig? Allt beror på din ekonomi

Vilket samlingslån du bör välja beror på din ekonomiska situation. Det som avgör om långivaren ger lånet eller inte beror bland annat på din lön, om du har medlåntagare, andra lån samt betalningsanmärkningar.

Långivarna kan generellt delas upp i tre kategorier: samlingslån utan betalningsanmärkningar, med betalningsanmärkningar och skuld hos Kronofogden samt ev anmärkning. I den sista kategorin kan vara svårt att få ett lån, men det finns ändå möjligheter att få ett hjälp med ett lån trots en svår ekonomisk situation.

Samlingslån utan betalningsanmärkningar

Samlingslån utan betalningsanmärkningar

Du har flera smålån som du betalar på varje månad, kanske även ett större privatlån sedan tidigare. Du hanterar situationen, ingen skuld har därför gått vidare till betalningsanmärkning. Men genom att teckna ett samlingslån skulle få betydligt bättre månadskostnad.

Välj ett vanligt samlingslån – kom ihåg att jämföra flera långivare för att ställa deras effektiva räntor mot varandra. Den bästa och enklaste vägen att jämföra räntor på privatlån/samlingslån är genom en (ej bindande) ansökan via låneförmedlare så som Lendo eller Advisa eller någon annan av de större låneförmedlarna.

Låneförmedlare Enklare

✔️ Samlingslån ✔️ Privatlån ✔️ Billån ✔️ Blancolån

Samla lån på ett enklare sätt

✔️ Jämför lån från 5 000 kr till 600 000 kr

✔️ Jämför upp till 39 stycken långivare

✔️ Endast 1 kreditupplysning registreras

✔️ Låna trots betalningsanmärkning (mindre belopp)

✔️ Betyg Trustpilot: 4,7 av 5,0 baserat på 6380 omdömen

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr. Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Uppdaterat 2022-05-25.

Samla smålån och krediter - Lendo

✔️ Samlingslån ✔️ Privatlån ✔️ Billån ✔️ Blancolån

Längst erfarenhet och flest kunder

✔️ Jämför lån från 10 000 kr till 600 000 kr

✔️ Jämför upp till 40 stycken långivare

✔️ Endast 1 kreditupplysning registreras

✔️ Låna trots betalningsanmärkning (mindre belopp)

✔️ Betyg Trustpilot: 4,6 av 5,0 baserat på 2653 omdömen

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-03-01. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 32,49%. Räntespann mellan: 3,25%-32,49%.

Samla smålån - Freedom Finance

✔️ Samlingslån ✔️ Privatlån ✔️ Billån

Stor, trygg och säker

✔️ Jämför lån från 5 000 kr till 600 000 kr

✔️ Jämför upp till 35 stycken långivare

✔️ Endast 1 kreditupplysning registreras

✔️ Låna trots betalningsanmärkning (mindre belopp)

✔️ Betyg Trustpilot: 4,6 av 5,0 baserat på 8009 omdömen

Ränteex.: Annuitetslån 14 år, 600 000:-, rörlig ränta 5.95% (startavg. 0:- / aviavg. 0:-) ger eff. ränta 6.11%, tot. belopp 885 603:-, kostnad 5 271:-/mån (168 mån avbet.). Räntor 2023-02-28. Individuell ränta 3.25–29.40% (effektiv ränta 3.30–30.40%). Återbet. tid 1-20 år..

Det finns flera fördelar med låneförmedlare.

Genom att jämföra banker och andra långivare via – en av de större – låneförmedlarna så kan mellan 30 och 40 stycken olika långivare få chansen att ge dig ett låneerbjudande. En anmälan via en låneförmedlare är inte bindande och det tas enbart 1 kreditupplysning.

Förvänta dig inte att få svar av alla långivare, det kommer absolut inte att hända eftersom olika långivare siktar in sig på olika nischer. Exempelvis kan en långivare sikta in sig på smålån mellan 2000 kr och 30 000 kr med max 2 års återbetalning, medan nästa erbjuder lån på mellan 30 000 kr och 350 000 kr och minst 2 års återbetalning.

Samlingslån med betalningsanmärkning

Samlingslån med betalningsanmärkningar

Du har flera lån och krediter. Eftersom du inte kunnat betala vissa av dem har vissa både gått till inkasso och därefter betalningsanmärkning. Med dessa anmärkningar är det färre långivare som är beredd att ge lån. Dessutom kommer du få högre ränta än annars.

Välj ett samlingslån som även godkänner betalningsanmärkningar. Det finns flera långivare som primärt vänder sig till personer som har betalningsanmärkningar. En del godkänner flera anmärkningar oavsett dess ålder medan andra enbart godkänner lånet om anmärkningen minst är 6 månader gammal.

✔️ Svea erbjuder privatlån även till dem som har svårt att få lån, dvs du kan låna pengar trots betalningsanmärkning.

Låna trots betalningsanmärkning genom Svea

✔️ Samlingslån med betalningsanmärkning

✔️ Lånebelopp: 10 000 – 300 000 kr

✔️ Individuell ränta: 9,90 − 25,95%

För svårt att få lån: Räntan är beräknad med en exempelränta om 7,90%. Vid ett annuitetslån på 100 000 kronor, ränta 7,90%, uppläggningsavgift 495 kr, aviavgift 18 kr/månad och återbetalningstid på 5 år blir effektivräntan enligt Konsumentverkets riktlinjer 8,82%. Vid ansökan sker en sedvanlig kreditprövning och en kreditupplysning inhämtas.

Kom ihåg att ansöka om ett nytt lån när din anmärkning löpt ut. Då kommer betydligt bättre ränta och villkor kunna ges.

Steg för Steg – Så gör du

 1. Räkna ihop total skuld

Första steget är att du räknar ihop din totala skuld. Är du osäker på hur många, och hur stora, skulder du har? Vänta in fakturorna som kommer i slutet av månaden och skriv ner beloppet för varje skuld. När du vet hur mycket du har i total skuld kan samlingslånet tecknas.

 1. Jämför samlingslån

Använd någon av de största låneförmedlarna i Sverige, Advisa eller Lendo, för att jämföra samlingslån utan säkerhet.

Skicka in en låneansökan på det belopp du behöver låna och välj amorteringstid. Vilken amorteringstid du bör välja beror på hur stor månadskostnad du kan hantera. Ju längre amorteringstid – desto lägre månadskostnad. Ange även i ansökan att det är ett samlingslån.

Då räntorna skiljer extremt mycket mellan olika långivare bör alltid en gratis räntejämförelse ske via låneförmedlare. Det är ett enkelt sätt att få låneförslag från ett stort antal banker och kreditbolag.

 1. Lös lånen – eller få dem lösta

Använd nu lånesumman för att lösa samtliga andra lån och krediter. Det är däremot mycket vanligt att långivarna kräver att själva få lösa dina tidigare lån med det nya lånet. Detta så att de är säkra på att pengarna används till rätt ändamål. Det är även en smidig lösning för dig själv att slippa ta kontakten med långivarna.

 1. Bättre månadskostnad – Bättre ekonomi

Med samlingslånet har du ett enda lån att ha kontroll på. Ett lån som kan ha lägre ränta, lägre månadskostnad och bättre villkor. Ett lån som ger förutsättningar till bättre ekonomi.

Får inget samlingslån – Vad göra?

Om du inte får ett samlingslån finns några saker att göra för att öka chansen.

 1. Ansök med medlåntagare

Med en medlåntagare ökar säkerheten vilket innebär att långivaren lättare kan bevilja lånet.

 1. Ansök om lägre belopp

Har du skulder på exempelvis 80 000 kr ska du i första hand försöka teckna ett samlingslån på den summan. Men även ett lån på 40 000 kr kan göra stor skillnad. Använd i så fall den summan för att lösa de sämsta lånen, de med högst månadskostnad.

 1. Ansök hos flera via låneförmedlare

Att en långivare säger nej – betyder inte att alla gör det.

Skicka en ansökan via Lendo, Advisa eller annan stor låneförmedlare. Då får upp till 40 långivare möjlighet att svara på låneansökan.

 1. Betala av och försök igen

Får du fortfarande inte lån? Börja med att betala av de mindre skulderna så att du har skuld hos färre långivare. Gör upp en plan och ansök om ett samlingslån igen om 3 – 4 månader.